Wednesday, 25 December 2013

Rijal dan Aku.

Umur muda ialah satu tempoh umur ketika mana manusia berada di peringkat gila, kemuncak umur juga tenaga. Semangat tinggi tak ingat dunia. Sanggup buat apa sahaja. Pedulikan selamat atau bahaya, mampu atau tak terdaya, baik atau celaka. Peduli saja semuanya, buat saja apa yang mahu. Begitulah tabiatnya orang muda.

Jadilah masalah sepertimana yang dilanda masyarakat hari ini. Gila tak tidur malam kerana bermain dota, gila habis kredit RM100 sebulan kerana ber"sms" -ayang chat kew?, gila merempit sana-sini hingga calar kaki tangan seluruh badan dan segala jenis kegilaan yang tidak sepatutnya ada pada pemuda hari ini.

Maka gilanya orang muda seperti ini mesti digunakan, dipandu dan disalurkan ke atas hak-haknya hingga suatu hari nanti, mereka mampu mencapai peringkat mengangkat Islam dan umat keseluruhannya. 

Sepertimana keadaan kisah seorang pemuda yang 'gila' bangun dan berdiri dihadapan raja yang batil lagi zalim, demi membentangkan al-haq, iaitu aqidah yang benar dan ubudiyyah serta ketaatan kepada Allah, maka Allah kuatkan hati dia, agar dia dapat rempuh semua rintangan. Akhirnya Allah kurniakan bonus yang bernilai dengan keyakinan yang teramat dari kalangan rakyat majoritinya terhadap apa yang dilaungkan oleh pemuda ini, hingga mereka sanggup terjun beramai-ramai ke dalam gaung berisi bahan bakar yang menyala-nyala dalamnya.. Dan sungguh itulah kemenangan yang nyata buat pemuda ini, ashabul Ukhdud. 


15 December
-----------------------
Hari ini seperti hari-hari biasa, pergi dan pulang dari menuntut ilmu di Azhar tsadis, bagi melaksanakan tanggung jawab sebagai hamba, anak juga pelajar. Namun, suatu pertemuan yang tidak diduga telah berlaku dengan perancangan dan kuasa Allah azza wajalla. Segalanya bermula setelah selesainya kuliyyah sesi petang.

Dalam perjalanan pulang ke rumah, kelihatan sekumpulan pemuda berdemo di tengah jalan, menutup lebih separuh dari jalan yang ada, menjadikan kenderaan semuanya terpaksa beratur bergerak dengan perlahan seterusnya mendengar apa yang dilaungkan oleh kumpulan pemuda tersebut. 

Yang menjadikan aku tertarik hingga melangkah turun dari bas, melihat demonstrasi itu adalah bukan kerana ia dilakukan oleh pelajar-pelajar arab, atau bukan juga kerana jalan yang mereka tutup, bahkan ianya merupakan masaalah yang terpaksa ditanggung orang ramai. Tetapi di sana, terdapat kelibat raut wajah yang rasanya sering terserempak di beberapa buah tempat sebelum ini.

bertambah menarik lagi, lelaki ini seolah-olah memain peranan sebagai pengawal kepada demonstrasi ini. Ketika orang ramai membaling batu terhadap kereta jeneral tentera yang lalui jalan tersebut, dia melarang mereka dan melindungi kereta tersebut sambil mengiringi dengan mengangkat simbol 4 terhadap jeneral tersebut. 

Dia juga memainkan peranan sebagai peninjau kepada keadaan sekeliling. Memerhati mereka yang berada di sekeliling, hinggalah yang berdiri di atas bangunan juga turut dia perhatikan. Malahan mana-mana peserta demonstrasi yang ada masaalah atau punya apa-apa maklumat turut mereka laporkan padanya.. Ohh, baru aku teringat, inilah lelaki yang memimpin demonstrasi di dalam kuliyyah Usuluddin Azhar hussin tempoh hari.. Dalam erti kata lain, dialah pemimpin kepada siri-siri Demonstrasi yang berlaku sekitar Universiti. 

Dalam usia semuda itu, sudah mampu memimpin sekumpulan manusia menuntut demokrasi yang dikhianati terhadap penduduk Rabaah, juga bumi Mesir. Menjadikan aku kaku sebentar, mengingati kembali seerah para sahabat, tabien, juga wira-wira Muda ar-Rijal ugama Islam. Ali bin Abi Thalib, Zaid ibn Harithah, Anas ibn Malik, Sultan alFateh, dan terkini as Syahid Imam Hassan alBanna dan ramai lagi..

Apakah lelaki ini layak bergelar Rijal ? Berhadapan dengan pelbagai risiko yang mampu menggugat nyawa. Melawan kuasa besar Mesir, tentera yang pernah menewaskan Israel. Berisiko terhadap diri, rakan-rakan malah keluarganya sendiri. Jika ditanya kepada saya, sudah pastinya dia layak dipanggil Rijal. Kerana pemuda seperti inilah yang ditunggu-tunggu Dunia, dirindui ummah, di Geruni Yahudi.

Sungguh aku berharap dapat menjadi seperti engkau wahai Rijal. Pastinya engkau sudah bersedia menghadap tuhan bila-bila masa, sedang aku masih terperangkap denga tipu daya dunia semata-mata. 

Setelah jumpe bersalaman dan sembang ringkas, akhirnya demi keselamatan, aku terpaksa beredar meninggalkan mereka. Semoga jumpa lagi suatu hari nanti. Engkau dengan ahlul Misriyyun dan aku dengan ahlul Maliziyyun, kita gencar dunia ini, supaya akhirnya kita dapat bertemu di Syurga kelak.. 

---------------------
Sebagai kata-kata akhir buat pembangkit semangat saya, atau sesiapa yang ter'kena' padanya:

"Perjuangan yang sangat jauh akan terasa dekatnya, apabila engkau menyertai atau mengikuti perkembangan siri-siri demonstrasi yang berada di Mesir."

Semangat juangnya, kesabarannya, kekentalannya, keakraban hubungan mereka dengan Tuhannya.. Bangkit Lahh !..


Moga kita terus tsabat atas jalan ini. 
.اللهم ثبت قلوبنا على طريق دعوتك


Rofiq Amin
25 Disember 2013
Madinat Nasr, cairo. Egypt

No comments:

Post a Comment