Friday, 30 May 2014

Sya'ban, sebuah Persediaan.

Sejauh mana kita mencintai ummat, sejauh itu juga wajib untuk kita cinta akan diri sendiri.

----------
Keberangkatan perginya bulan rejab sudah cukup untuk menyedarkan kita bahawa gerbang Ramadan mulai terbuka, namun disendal oleh sang Sya'ban. menjadikan ia tersekat seketika, barangkali ingin memberi ruang untuk kita lebih bersedia untuk hadapi -nya kelak.

Namun persoalannya adalah; apakah kita cukup bersedia untuk menyambut kedatangan tetamu mulia ini ?.

Ya Tetamu.
kedatangannya tidak lama, 30 hari sahaja. Mulianya kerana berkat dan segala fadilat yang ada bersamanya.

30 hari menuju ramadan, cukup-cukuplah menyesal dengan ramadan yang lepas-lepas.

mengapa tidak kita mula berlatih dari sekarang ?

Beramal dalam bulan sya'ban ini sepertimana kita beramal pada bulan ramadan yang lepas.. akhir sya'ban kelak kita muhasabah, dan terus istiqomah beramal di Bulan Ramadan, bahkan lebih kuat lagi.

Seorang daie, beroleh keredhaan Allah itu adalah matlamat dalam seluruh kehidupannya. Maka lahirlah usaha yang tinggi dengan cara yang pelbagai mengikut kretiviti masing-masing.

Namun, kadang kala kita lupa. terlupa untuk mengisi semula kekuatan yang selama ini Allah beri pinjam pada kita. kita terlalu leka bermanis-manisan dengan mad'u, amal jamaie dan segala kerja luar hingga lupa akan hak sendiri, hati yang telah lama berkarat menyepi sendirian, sudah lama tidak berbasah-basahan dengan Sang Pencipta, sudah lama tidak diberikan Haknya secara telus khusyuk dengan penuh pengabdian antara seorang hamba dengan yang Maha Esa.. Seorang hamba, bukan dua.

kita terlalu sibuk dengan mesyuarat, usrah, pelajaran hingga pukul dua-tiga pagi. Mengapa tidak kali ini kita perlahankan, susun segala urusan dengan bijaksana, lebihkan masa untuk berdua dengan Allah, agar pabila tiba saat janjiNya kelak, kita tidak kaku, kekok untuk terus istiqomah dan bersungguh-sungguh mengejar maghfirah, pelepasan dari api nerakaNya.

Bahkan dengan usaha dan kesedaran seawal ini, memungkinkan kita untuk kecapi raja segala fadilat, tawaran yang diimpi-impikan setiap makhluq, seluruh alam. Lailatul qadr Khairun min ALFi Syahr.

takkan tiap tahun Ramadan kita sama je kan ? ;)

Fokus Mutabaah Amal dan doublekan ia, semoga ramadan kelak ia menjadi triple. ^_^


-----
Rofiq Amin
30 Mei 14
cairo, Egypt

No comments:

Post a Comment